Siuvimas

SIUVIMAS

ĮVAIRŪS

STILIUS, MADA

ĮVAIZDIS

ĮVAIRENYBĖS

KOLEKCIJOS

FORUMAS

NUORODOS

 


Švenčių ar darbo dienomis pasitaiko, kad reikia papietauti restorane. Restoranų verslas klesti, tad pasirinkimas, kur nueiti, tikrai didelis. Susipažinkime su gero tono taisyklėmis, kurias sudarė tikrai nusimanantys žmonės.


 

Pietūs restorane_lunch Restaurant

 Pietaujant įvairiose kavinėse ar užkandinėse mums pakanka laikytis gerų manierų, tačiau apsilankymas prestižiniame restorane jau pareikalaus tam tikrų papildomų žinių (bendravimas su personalu, patiekalų parinkimas).
Vaikus reikia pratinti, kad jie tyliai kalbėtų ir laikytųsi atitinkamų gero tono taisyklių – tuomet kiti restorano lankytojai liks patenkinti ir patirs tokį pat malonumą, kaip ir jūsų šeima apsilankymo metu restorane.

 

Staliuko užsakymas


Staliukas restorane užsakomas viena pavarde. Kai rezervuojate sau staliuką, nepamirškite pranešti, kiek asmenų susirinks papietauti ir kelintą valandą. Nesikuklinkite patikslinti ar restorane galima atsiskaityti kreditine kortele ir kokia, ir dar, pasidomėkite ar šiame restorane negalioja kokios nors griežtos aprangos taisyklės. Be to, išsakykite savo pageidavimus: norite: sėdėti prie lango ar atskirtame nuo salės kabinete, patalpoje rūkantiems ar ne. Žinoma, kai Jūs vėluojate ar suplanuoti pietūs negali įvykti, reikia apie tai perspėti restorano administraciją.


Kur palikti paltą, skrybėlę, portfelį ar rankinę?


Kuomet restorane yra drabužinė, vyrai palieka viršutinę aprangą, skrybėles, lazdeles, skėčius joje. Moterys taip pat, tačiau, jei patalpose vėsu, galima į salę ateiti nenusivilkus palto, juolab, kad kai kur nepriimami saugoti kailiniais, kad vagystės atveju už tai nereiktų atsakyti. Tokioje situacijoje moteris pakabina viršutinę aprangą ant savo kėdės atlošo.


Įėjęs į restoraną vyras nusiima savo galvos apdangalą, o moteris gali pasilikti su skrybėle. Rankinę ji pasideda ant kelių arba pastato ant grindų, bet jokiu būdu ne ant stalo. Jei pietų metu reikia aptarti svarbius verslo reikalus, galima pasiimti su savimi segtuvą ar portfelį su dokumentais.


Belaukiant kolegos restorane


Jei atvykstate į restoraną atskirai, pirmasis atvykęs turėtų palaukti savo kolegos vestibiulyje. Išimtis - situacija, kai atvykusysis mato, kad sparčiai daugėja lankytojų ir yra tikimybė, kad nebeliks laisvų vietų.

Kai atvykstama dviese, paprašoma metrodotelio tinkamo staliuko ir paaiškinama, kad greitu laiku prie jų prisijungs kolegos, kuriuos reikėtų palydėti iki jų užimamo staliuko. Tokiu būdu išvengiama grūsties prie įėjimo ir garantuojama, kad vietos prie to staliuko nebus suteiktos pašaliniams. Kai kuriuose restoranuose yra priimta sėstis prie staliuko tuo atveju, kai susirinkusi visa kompanija.


Dama, kuri susitarė su vyriškiu susitikti restorane ir atvyko pirma, gali elgtis savo nuožiūra.

Jei ji tikra, kad staliukas užsakytas, bet nemato savo palydovo, jai reikėtų pasakyti padavėjui: “Misteris Rodžersas sakė, kad pas jus užsakytas staliukas. Prašyčiau, palydėti mane prie jo, o kai atvyks misteris Rodžersas pasakykite, kad aš jau čia“.

Galiausiai, jei lauke geras oras, moteris gali pasivaikščioti, pasidairyti į vitrinas ir sugrįžti į restoraną tuomet, kai jos palydovas jau bus atvykęs. Šis sprendimo variantas daugiau taktinio pobūdžio, nei etiketo.


Priimta, kad vyras turi laukti pakviestos moters prie įėjimo į restoraną, visgi jam derėtų įsitikinti ar jos nėra prie užsakyto staliuko. Tačiau, atsižvelgiant į tą aplinkybę, jog daugelyje restoranų yra maži vestibiuliai, gali atsitikti taip, kad ten jau bus daug žmonių, kurie laukia pakviestųjų.

Tuomet vyras teisėtai gali paprašyti padavėjo, kad šis palydėtų prie staliuko – ypač jei palydovas ar palydovė vėluoja. Užėmus vietą užstalėje reikėtų pastoviai žvilgčioti į įėjimo pusę, kad laiku pastebėti tą, su kuo turi susitikti.


Kai tik pasirodys svečias, jam reiktų duoti ženklą: “Aš – čia“. Be to, reiktų perspėti padavėją, kad šis iš karto palydėtų jį prie staliuko. Kol laukiame svečio, galima prie baro ar staliuko užsisakyti alkoholinį kokteilį sau, ir tam, kas turėtų atvykti greitu laiku (jei Jūs žinote jo ar jos skonį ir esate tikri greitu svečio pasirodymu).


Užstalėje


Pietūs restorane_lunch RestaurantNepriklausomai nuo to pietausite vienas, ar laukiate palydovų ir jei Jūs rezervavote staliuką reikia kreiptis į šeimininką arba metrą žodžiais: Laba diena, mano vardas Donelis, aš užsakiau staliuką keturiems. Jei Jūs neužsakęs staliuko, tai praneškite kiek asmenų su jumis pietaus. Kuomet restorane yra salės rūkantiems ir nerūkantiems, patikslinkite, kurioje iš jų norėtumėte papietauti.

Jei pietauja keletas asmenų, visus pageidavimus išsako kažkuris vienas, nors tai visiškai nereiškia, kad būtent jis apmokės sąskaitą.

Kuomet stalas padengtas, padavėjas ar metras palydi klientus prie jo. Jeigu pietauti atvyko vyras ir moteris, moteris eina pirma – iš karto po padavėjo, o jos palydovas paskui juos. “Mišrioje kompanijoje“ pirmos prie stalo sėda moterys.

Kai pietauja pora, padavėjas, moteriai sėdantis atitraukia ir pristumia kėdę.

Jei stalas už kurio jus pasodino, Jums nepatinka, Jūs visuomet galite pasakyti: “Būkit malonus, gal galėtumėte mus pasodinti prie staliuko kitame salės gale? Jei tai neįmanoma, sutikite su tuo, ką Jums pasiūlė. Jei stalas Jums kategoriškai nepatinka, Jūs galite pasakyti: “Dėkui Jums, mes pasiieškosime kitą restoraną, kur žmonių bus mažiau“.


Kuomet viena sutuoktinių pora pakviečia pietums kitą sutuoktinių porą, užstalės šeimininkas ir šeimininkė atsisėda vienas priešais kitą. Didelėje susirinkusių žmonių kompanijoje gerbiamo svečio vieta užstalėje būna dešinėje šeimininkės ar šeimininko pusėje, o visi likusieji svečiai susodinami pakaitomis - vyras, moteris. Vyrai dažniausiai sėdi atskirai nuo savo žmonų..

Jei pietauja du vyrai ir viena moteris, ji prisėda tarp jų. Ši taisyklė galioja ir vyrams.


Prie stalo su sofa sėdima greta, atsisukus veidu į salę arba dama gali sėdėti ant sofos, o vyras ant kėdės priešais ją.

Jei restorano salė padalinta į atskiras kabinas, moterys įeina pirmos ir prisėda prie sienelės veidu viena į kitą, o tik po to vyrai užima savo vietas, arčiau praėjimo ar išėjimo iš kabinos.


Jei kviečiate draugus į restoraną


Pirmiausiai priėmimo organizatoriui reiktų pasirūpinti tinkamu restoranu, atsižvelgiant į svečių skonį. Kas jiems patinka – egzotiniai patiekalai ar tradicinė virtuvė. Jei svečiai atvykę iš toliau, reikėtų pasidomėti ar jie turi vakarinius drabužius prabangiam restoranui. Ar jie norėtų pietauti turinčiame pasaulinį vardą restorane? Ar bus patenkinta Jūsų dama, jei praleis vakarą mažame neįpareigojančios aplinkos restoranėlyje, o gal bus maloniau pašokti grojant geram orkestrui?


Priėmus atitinkamą sprendimą, jums reikėtų padaryti viską, kas įmanomą, kad išsirinktame restorane nenusiviltumėte: prabangiame ir populiariame restorane būtinai užsakykite staliuką prieš kelias dienas; jei užsakysite mažiau populiariame restorane, vis tiek geriau būtų, kad tai atliktumėte prieš kelias dienas. Pasirinkus restoraną Jūs turėtumėte padaryti viską, kad Jūsų lūkesčiai nebūtų nuvilti: jei restoranas išties prabangus, užsisakykite staliuką prieš kelias dienas. Net jei pasirinkote ne tokį populiarų restoraną, vistiek pasirūpinkite vietomis iš anksto.

Jei užsakymas atliktas prieš kelias dienas, neprošal būtų patikrinti ar tame restorane kokybiškai gaminami patiekalai, ar tinkamai patiekiami ant stalo, ar stalas tinkamai paserviruotas, ar yra visi patiekalai, kurie įrašyti valgiaraštyje. Pastebėjus nesklandumus, ramiai atkreipkite į tai padavėjo dėmesį ir įsitikinkite, kad priėmimo metu visi nesklandumai būtų ištaisyti.


Tuo atveju, jei patiekalai nebuvo iš anksto užsakyti, vakarėlio organizatoriaus pareiga pranešti padavėjui, ką norėtų užsisakyti pietums visi susirinkusieji. Jei Jūs pakvietėte daug asmenų, įsitikinkite ar padavėjas priėmė užsakymą iš kiekvieno. Vėlgi, pastebėjus įsivėlusią klaidą, reiktų taktiškai ir kultūringai, netrikdant ir nesukeliant nepatogumų svečiams – paprašyti padavėjo kuo skubiausiai ją ištaisyti.

Apmokant sąskaitą, pasistenkite padaryti taip, kad niekam nebūtų žinoma apmokama suma: paprasčiausiai padėkite ant padėklo pinigus ar pasirašytą čekį ir ženklu paprašykite padavėjo, kad jis nuneštų. Kuomet Jūs davėte jam daugiau, sulaukite, kol atneš grąžą. Įteikite jam arbatpinigius ir leiskite jam suprasti, kad išeinate – atsistokite ar ištarkite ką nors panašaus: “ Jei norime suspėti į pirmą veiksmą, turime paskubėti“.

Jei vyresnysis padavėjas Jums buvo ypač paslaugus, atsisveikinant įdėkite jam į ranką arbatpinigius (jų dydis priklauso nuo apmokėtos sąskaitos) ir padėkokite, tik pasistenkite, kad tai įvyktų nepastebimai.


Kaip užsisakyti kokteilius ir vynus


Vynai ir kokteiliai_Wine and cocktailsJei svečiai atsisako kokteilių, neprieštaraukite. Ir atvirkščiai: jei Jūs nepratę prieš pietus vartoti alkoholio, tai svečiai neturėtų dėl jūsų atsisakyti savų pomėgių. Jei vienas iš vakarėlio šeimininkų nevartoja alkoholio, gali pasakyti svečiams: “Aš nepiktnaudžiausiu kokteliu, bet Jūs, prašau, nekreipkite į mane dėmesio – aš įsipilsiu sau mineralinio vandens, o Jūs linksminkitės džinu su toniku“.

Tuo atveju, jei kas iš svečių atsisako stipraus alkoholinio gėrimo, šeimininkui vertėtų pasiūlyti silpnesnį alkoholinį gėrimą. Blogas tonas - užsisakyti daugiau nei vieną ar du kokteilius tuo metu, kaip visi likusieji su tuščiomis taurėmis viliasi pradėti pietus.


Vyną derėtų užsakinėti po to, kai svečiai išsiaiškino ir nusprendė, kokius patiekalus valgys. Vakarėlio šeimininkas ar kuris nors kitas, nusimanantis vynuose, prie užsakytų patiekalų parenka vyną. Pavyzdžiui, jei daugelis svečių pasirinko viščiuko ar žuvies patiekalus, užsakomas baltas vynas, jei daugelis apsisprendė valgyti žlėgtainius – raudonas. Galima paprašyti, kad atneštų abiejų po butelį. Kai kurie vertina rožinį vyną ir tai galima būtų vertinti, kaip pavykusį kompromisą, nes toks vynas tinka prie įvairių patiekalų. Daugelyje restoranų priimta patiekti vyną taurėse. Tai idealus sprendimas, kuomet pietaujantys dviese pasirenka skirtingus vynus ar nenori suvartoti viso butelio.


Jei vertinate tik raudoną ar baltą vyną, Jūs galite užsisakyti būtent jį prie patiekalų – aukščiau paminėti vyno ir patiekalų deriniai, tik atspindi daugelio skonį.

Jei vynų pavadinimai paminėti valgiaraštyje Jums nieko nesako, būtinai pasikonsultuokite su padavėju, prieš tai jam pasakius, kokias vynų rūšis Jūs vertinate.

 Šaltinis:
Iš Emili Gost knygos “Etiketas“

 

 

 

 

 

Vieta jūsų įmonės reklamai:
www.jūsų įmonė.lt

Grįžti į
Komentarus rašyti gali tik registruoti svetainės vartotojai. Registruotis





Registruotis
Pamiršau slaptažodį

Apklausa

Ar jau sukomplektuotas jūsų rudens garderobas?

Taip viskuom jau pasirūpinau vasaros pabaigoje
Laukiu išpardavimų
Kai atšals, tuomet pasirūpinsiu


Facebook

Draugai

Reklama